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IMPORTANT  REMINDER:   All  providers  must  revalidate the Medical  Assistance  (MA)  enrollment  of  each service 
location every  5 years.   Providers  should log into PROMISe to check  the revalidation dates  of  each service  
location and submit  revalidation applications  at  least  60 days  prior  to the revalidation dates.   Enrollment  
(revalidation)  applications  may  be found  at:  https://www.dhs.pa.gov/providers/Providers/Pages/PROMISe-
Enrollment.aspx.  

PURPOSE: 

This Medical Assistance (MA) bulletin is to inform providers of changes to the billing 
procedures for Certified Registered Nurse Practitioners (CRNPs) and Physician Assistants 
(PAs).  

SCOPE: 

This MA bulletin applies to enrolled physicians, CRNPs and PAs who render services in 
the MA fee-for-service delivery system.  Questions pertaining to billing for services rendered by 
CRNPs and PAs under the managed care delivery system should be directed to the 
appropriate managed care organization. 

BACKGROUND: 

The Department of Human Services (Department) enrolls CRNPs as MA providers and 
makes payment to CRNPs, unless the CRNP is employed by or has a contractual relationship 
with a MA provider, in which case the MA provider, usually a physician or physician group, bills 
the Department.  55 Pa. Code § 1144.52.  Prior to the enactment of the Patient Protection and 
Affordable Care Act (ACA), the Department did not require CRNPs to enroll as a MA provider if 
they were employed by or had a contractual relationship with an MA Provider who billed for the 
CRNP’s services.  The Department also did not enroll PAs as MA providers, as physician 

COMMENTS AND QUESTIONS REGARDING THIS BULLETIN SHOULD BE DIRECTED TO: 

Fee-for-service provider service center: 1-800-537-8862 

Visit  the  Office  of  Medical  Assistance Programs  website at:   
https://www.dhs.pa.gov/providers/Providers/Pages/Health%20Care%20for%20Providers/Contact-Information-

for-Providers.aspx.  
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assistants are under the oversight and personal direction, and responsibility of the physician 
for the services they perform. 

The ACA established requirements for provider screening and enrollment, including the 
requirement that physicians and other practitioners who order, refer or prescribe items or 
services for MA beneficiaries to enroll as MA providers.  As a result, CRNPs who are 
employed by or under contract with a physician or physician group and PAs are now required 
to be enrolled in the MA Program if they order, refer or prescribe services for MA beneficiaries. 
However, the contracting/employing physician bills and is paid for services the CRNP and PA 
provide.  See 55 Pa. Code §§ 1141.53(f); 1141.54(f). The CRNP or PA is not currently 
reflected as the rendering provider on the claim. 

DISCUSSION: 

The Department, based on input from stakeholders, is updating the billing procedures to 
allow CRNPs and PAs employed by or under contract with a physician or physician group to 
be identified as the rendering provider on a submitted claim. 

With this change, CRNPs and PAs can be identified as the rendering provider on a 
claim if the CRNP and PA provider type is identified on the billed procedure code on the fee 
schedule; however, MA payment will not be made to the rendering CRNP or PA for services 
rendered when the CRNP or PA is employed by or under contract with a physician or physician 
group.  MA payment will continue to be made at the MA Fee Schedule rate to the physician or 
physician group with whom the CRNP or PA is employed by or under contract with to provide 
services. 

PROCEDURE: 

Effective with dates of service on and after January 7, 2022, claims submitted to the 
Department for services provided by an enrolled CRNP or PA may, but are not required to, 
reflect the CRNP or PA as the rendering provider.  The physician or physician group that 
employs or contracts with the CRNP or PA must be identified as the billing provider. 
Information regarding claim submission can be found in MA Bulletin 99-12-14, titled “NPI 
Requirements on All Claim Submission Media,” issued December 19, 2012, and effective 
January 1, 2013. 

The MA Program does not make direct payment to CRNPs or PAs who are employed 
by or under contract with a MA enrolled physician or physician group.  CRNPs and PAs who 
are under this arrangement and are identified as the rendering provider on a claim must have 
their payment fee-assigned to their employing or contracting physician or physician group.  MA 
enrolled CRNPs and PAs may request to be fee-assigned to the employing or contracting 
physician or physician group by following the instructions below: 

• Log in to ePEAP at: 
https://promise.dpw.state.pa.us/portal/Default.aspx?alias=promise.dpw.state.pa.u 
s/portal/provider. From the ePEAP menu, click on enrollment information, and 

https://promise.dpw.state.pa.us/portal/Default.aspx?alias=promise.dpw.state.pa.us/portal/provider
https://promise.dpw.state.pa.us/portal/Default.aspx?alias=promise.dpw.state.pa.us/portal/provider
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then click on the Fee Assignment Information.  ePEAP gives the provider the 
option to add a group or manage fee assignments.  The 13-digit MA identification 
number or PROMISe ID where the fees will be assigned will be needed. 

• Complete and submit the following Request for Assignment of Fees form: 
https://www.dhs.pa.gov/providers/Providers/Documents/p_023558.pdf 

CRNPs and PAs fee assigned to a physician or physician group will be enrolled with the 
partial episode payment adjustment (PEP) “Enrolled Rendering Only” (ERO). 

https://www.dhs.pa.gov/providers/Providers/Documents/p_023558.pdf
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